Europa zal misschien nooit een super-app hebben, maar met geïntegreerde financiële dienstverlening kunt u in de buurt komen

Tilly Michell5 minuten
FinanceTechnology
Europa zal misschien nooit een super-app hebben, maar met geïntegreerde financiële dienstverlening kunt u in de buurt komen
In this article

Super-apps in Azië-Pacific tonen de kracht van geïntegreerde financiële dienstverlening

Als u een adolescent in China bent die een middag in het winkelcentrum doorbrengt, is het onwaarschijnlijk dat u een bankpas gebruikt om voor een lunch of taxirit te betalen. Het is waarschijnlijker dat u uw telefoon tevoorschijn haalt en een QR-code scant met WeChat Pay of Alipay.

Deze twee betaalapps hebben elk meer dan een miljard gebruikers, ondanks het feit dat geen van beide apps werd gelanceerd door een bedrijf uit de financiële dienstverlening. WeChat is een berichtendienst die vergelijkbaar is met WhatsApp en Alipay is gelanceerd als een manier om transacties op de internetmarktplaats Alibaba te vereenvoudigen.

Beide producten bieden nu een groot spectrum aan financiële diensten, waaronder geld investeren, een telefoonabonnement aanvullen, vluchten boeken, producten kopen en verkopen via sociale media en meer. Ze laten een les zien waar bijna elk digitaal bedrijf van kan leren: het integreren van financiële diensten in apps en platformen kan serieuze groei bevorderen.

Er zijn veel manieren waarop het integreren van financiële producten in apps de omzet kan verhogen. Klantenbinding, afwisseling en gegevens zijn slechts enkele voorbeelden.

Een WeChat-gebruiker kan een influencer-video bekijken, besluiten om een make-up product te kopen en vervolgens de aankoop in de app voltooien met WeChat Pay. Op deze manier kan WeChat een end-to-end consumententraject faciliteren, van promotie tot betaling, waarbij tijdens elke stap omzet en klantgegevens worden verzameld, terwijl de transactie sneller en gemakkelijker wordt voor de klant.

Wat Europese bedrijven kunnen leren van het super-app-model

Super-apps hebben zich niet alleen in China maar ook in de regio Azië-Pacific verspreid. Grab begon als een Singaporese taxidienst en noemt zichzelf nu de “Elke dag alles-app”, die niet alleen verzekeringen, investeringen, leningen en krediet aanbiedt, maar ook voedselbezorging en directe koeriersdiensten.

Careem in Dubai biedt ook taxi- en bezorgdiensten. Het bedrijf lanceerde in eerste instantie een mobiele portemonnee om gebruikers in staat te stellen krediet over te schrijven, maar CEO Mudassir Sheikha zegt dat het zijn ambitie is om “de toonaangevende digitale financiële dienstverlener in de regio te worden”.

Super-apps als deze kunnen floreren in gebieden waar het aantal mensen zonder bankrekening groot is en waar minder creditcards worden gebruikt. Mensen in deze regio’s kunnen rechtstreeks van contant geld naar betalingsapps overgaan, zonder ooit een creditcard of betaalkaart te gebruiken. Super-apps profiteren ook van ecosystemen waarin de interactie van klanten met grote banken relatief low-tech is en waarin de regelgeving fintech-innovatie toestaat om te floreren.

Er wordt gespeculeerd over de vraag of Europa ooit een super-app in dit model zal voortbrengen, maar zoals de zaken er nu voorstaan is dat onwaarschijnlijk. Tot nu toe richten de kanshebbers zich op bankieren en betalen of op transport en bezorging, zonder een brug te slaan tussen die twee. Berichtengigant WhatsApp probeert al jaren een digitaal betaalsysteem op verschillende markten te lanceren, maar is tot nu toe alleen goedgekeurd voor gebruik in India en Brazilië.

Er zijn verschillende regelgevende hindernissen die de ontwikkeling van een Europese super-app tegengaan. Deze hindernissen hebben betrekking op gegevens, privacy, concurrentie en financiële transacties. Een andere factor is dat Europa al goed- en snelwerkende gevestigde diensten heeft voor specifieke behoeften zoals taxidiensten, communicatie en betalingen. Bovendien kan bloatware gebruikers afschrikken: er is aangetoond dat een verbetering van 100 milliseconden in de laadsnelheid van een online winkel kan leiden tot een omzetverhoging van 10%. 

Hoewel het frustrerend is voor mensen met grote ambities, zijn er voordelen aan deze situatie. Consumenten krijgen meer keuze en bedrijven krijgen een betere kans op een stuk van de taart. 

Financiële diensten bieden een enorme kans op omzet

Europese bedrijven kunnen een waardevolle les leren van super-apps, zelfs als ze deze niet volledig kunnen nabootsen. Betalingen en andere financiële diensten kunnen worden geïntegreerd in een breed scala aan platformen, met grote beloningen tot gevolg.

Kijk bijvoorbeeld eens naar Shopify. De kern van het aanbod is abonnementssoftware voor winkeliers om online winkels te creëren, maar het heeft daarbovenop een volledige fintech-stack gebouwd. Partners kunnen Shopify Pay nu gebruiken als betalingsverwerker, Shopify Balance om fondsen te beheren en rekeningen te betalen en Shopify Capital voor leningen. Ook kunnen klanten via Shop Pay-termijnen nu kopen en later betalen.

Door de ervaring voor zowel klanten als leveranciers te verbeteren, groeit het Shopify-platform en wordt loyaliteit opgebouwd. Uit de verzamelde gegevens kunnen inzichten worden gehaald. Omzet wordt verkregen uit transactiekosten en rente op krediet en leningen. 

Na de toevoeging van Shop Pay en Shopify Balance in 2020 groeide de totale omzet van het bedrijf met 86% op jaarbasis. Maar liefst 69% van de omzet is nu afkomstig van “verkoopoplossingen”: betalingsverwerking en andere kosten, waarbij abonnementssoftware voor winkels slechts 31% van de omzet uitmaakt. 

Samenwerking met fintechs is één route naar het lanceren van financiële diensten

Bijna elk platform met loyale, frequente gebruikers kan profiteren van het toevoegen van financiële diensten aan hun stack. Succesvolle voorbeelden zijn messaging, transport en voedselbezorging. Gezien de bijzondere marktomstandigheden in Europa zijn de sectoren die het meest geschikt zijn voor geïntegreerde financiële dienstverlening echter de sectoren die al verband houden met financiering, betalingen en technologie. SaaS- en e-commercebedrijven zijn bijzonder goed gepositioneerd.

Om te beginnen met het bouwen van deze diensten zijn er een paar opties. Bedrijven kunnen zelf producten bouwen, kant-en-klare software aansluiten of samenwerken met experts om maatwerk oplossingen te bouwen.

De vermogensbeheer-app Plum koos voor deze derde route. Het bedrijf maakt gebruik van open bankieren en automatisering om klanten te helpen hun bestedingsgewoonten te begrijpen en winstgevend te beleggen. In 2022 werkte Plum samen met Airwallex om dynamische FX-mogelijkheden te integreren in hun nieuwe functie voor beleggen in aandelen, waardoor Plum-klanten profiteren van de beste tarieven bij het verhandelen van internationale aandelen. Nieuwe functies zijn op maat gemaakt door het technische team van Airwallex volgens de specifieke behoeften van Plum.

Door te kiezen voor de integratie van derde partijen in het platform, kon Plum snel op de markt komen met de nieuwe investeringsfunctie. Deze oplossing creëerde ook een gesloten klantentraject dat klanten in de app houdt in plaats van ze naar derde partijen te sturen, waardoor een betere gebruikerservaring werd gecreëerd en de plakkerigheid van hun product werd verbeterd.

De voordelen van kopen in plaats van bouwen 

Early adopters over de hele wereld plukken nu al de vruchten van het toevoegen van financiële producten aan hun diensten. Onderzoekers voorspellen dat de omzet uit de sector jaarlijks zullen blijven stijgen. Volgens de normen van veel mensen zijn Apple en Google nu fintechs geworden, een duidelijk teken van het inkomstenpotentieel dat financiële diensten hebben voor technologiebedrijven. 

Apple Pay verdient geld door transactiekosten in rekening te brengen bij verkopers. Het bedrijf is vermoedelijk ook op zoek naar inkomsten via de ‘buy now pay later’-dienst Apple Pay Later en het spaarrekeningproduct dat onlangs in de Verenigde Staten werd gelanceerd.  

Zoals Shopify duidelijk heeft aangetoond, kunnen betalingen snel de dominante inkomstenstroom van een bedrijf worden, waardoor het kernaanbod wordt overschaduwd. We moeten afwachten om te zien hoe ver de reis van Apple naar fintech hen zal brengen. 

Zelfs met de immense middelen van Apple waren er echter geruchten bij de lancering van Apple Pay Later dat Apple te laat op het feest was gearriveerd. Het duurt lang om een veilig en volledig gelicentieerd financieel product te ontwikkelen en te lanceren. Daarom besluiten veel bedrijven om het proces te versnellen en te kopen in plaats van te bouwen.

Door financiële oplossingen van derde partijen (zoals Airwallex) in hun platformen te integreren, hebben bedrijven de mogelijkheid om nieuwe producten te lanceren voordat ze door concurrenten worden verslagen.  

Airwallex is ontwikkeld voor ontwikkelaars door ontwikkelaars en stelt bedrijven in staat om financiële diensten aan klanten aan te bieden en nieuwe inkomstenstromen te ontsluiten in een fractie van de tijd die nodig is om producten intern te ontwikkelen. Onze uitgebreide API’s en eigen financiële infrastructuur stellen bedrijven in staat om producten te lanceren die hen een voorsprong geven op concurrenten, van betalingsaanvaarding tot kaartuitgifte. 

Geïntegreerde financiële dienstverlening is omschreven in Forbes als “de dominante trend in 2023”. Een McKinsey-rapport schatte dat er in 2021 alleen al in de Verenigde Staten 20 miljard dollar aan geïntegreerde financiële dienstverlening werd verdiend. Het tijdperk van geïntegreerde financiële dienstverlening is aangebroken en brengt kansen met zich mee die te groot zijn om te negeren. Neem contact op met ons team voor meer informatie over hoe uw bedrijf kan profiteren. 

Back to blog

Share

Tilly Michell
Manager contentmarketing

Tilly beheert de contentstrategie voor Airwallex. Ze is gespecialiseerd in content die bedrijven ondersteunt in hun groeitraject.

Subscribe for our latest news and updates

Related Posts

March release notes: Introducing Reimbursements and Bill Pay integration with Quickbooks
Company news

March release notes: Introducing Reimbursements and Bill Pay inte...

5 minutes

Waarom de reissector bloeit (en hoe online reisbureaus profiteren)
David Beach

3 minuten

Hoe afwikkelingskosten werken
Tilly Michell

5 minuten

Zakelijke rekening
Internationale rekeningen

© Airwallex 2024. Alle rechten voorbehouden. Sitemap

Cookies on the Airwallex website

We use cookies to give you a better experience on our website. If you continue without changing your settings, we’ll assume that you are happy to receive cookies. However, if you would like to, you can change your cookie any time here

Find out more